Vad kan man kräva?

Jag bor i en hyreslägenhet som jag trivs bra i, men det finns vissa saker som jag skulle vilja förbättra. När man hyr är det ju hyresvärden som står för underhåll och det är bland annat lägenhetens standard som man tittar på när man bestämmer hyran. I kåken där jag bor är det väldigt gamla fönster. De är otäta och tunna, det drar kallt på vintern och det blir varmt som i en bastu på sommaren. Dessutom hör man allt som händer utanför. Jag och mina grannar här därför länge flaggat för att vi vill ha nya fönster, men det har inte hänt än. Samtidigt höjs ju hyrorna hela tiden. Man kan ju därför fundera på vad det egentligen är man kan kräva, och vad man har rätt till när man hyr sin lägenhet.

Min hyresvärd har nu tagit hjälp av Bostadsjuristerna som har koll på sådant. De kan till exempel hjälpa till med en hyresförhandling och de kan också hjälpa hyresvärden att bedöma om hyresgästens krav på underhåll är berättigade eller inte. Det känns otroligt skönt att vi nu ska få det här svart på vitt från proffs som verkligen vet vad de pratar om. Jag hoppas förstås att de ska se att det inte är okej att bo så här som jag gör med de här fönstren. En tjuv skulle med lätthet ta sig in, och det är faktiskt så otätt på sina ställen att jag inte skulle bli förvånad om en råtta kunde ta sig in heller.

Så nu väntar jag bara på att det förhoppningsvis ska komma lite goda nyheter snart. Det värsta är ju om det bestäms att fönstren ska bytas men att det samtidigt blir en hyreshöjning för att lägenhetens standard blir bättre. Men det här känns verkligen som något som skulle ingå i normalt underhåll om man säger så, som inte borde påverka hyran. Jag hoppas verkligen det i alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *